Тийнейджърка изобрети спален чувал, който ще промени живота на бездомните

  • Ирландска тийнейджърка е изобретила високотехнологичен спален чувал, която може да спаси живота на бездомните, с допълнителната полза, че производство му ще създава работни места за хора от улицата, съобщава ABC News.

    Емили Дъфи, на 16 г., родила идеята, след като живяла един ден по улиците на Дъблин с живота на бездомните, като част от инициатива за набиране на средства за благотворителна организация, помагаща на просяци. Тогава младата изобретателка разбира, че чувалите от традиционни тъкани са непрактични, нехигиенични и опасни, а също и трудни да се запазят сухи.

    Изобретението, известно като "чувала Дъфи" е в състояние да задържа топлината, има пожарозащитни и водоустойчиви свойства, велкро ленти, които заместват обичайните закопчалки и позволяват на потребителя по-лесно да влиза и излиза.

    Една година след прилагане на идеята й, чувалът се произвежда два пъти седмично от бездомни хора в Дъблин, в работилница, предназначена да ги реинтегрира в света. Работниците получават 20 евро (22.5 долара) за една сесия.

    В момента спалните чували се разпределят в трапезарията за бездомни Merchants Quay в ирландската столица, а няколко са били изпратени на бежанците в Кале, в северната част на Франция.

Станете почитател на Класа