Русия проектира универсална противоракетна система базирана на платформа Armata

  • Бюрото за проектиране KBP, руски производител на оръжия със седалище в град Тула, е започнало да развива модерен ракетен комплекс на базата на новата бойна платформа Armata, според Military Informan. Според източници на военния портал, проектът се осъществява съвместно с производителя на Armata, консорциум Уралвагонзавод (УРВЗ), базиран в град Нижни Тагил.

    Тази система ще комбинира възможностите на оперативните тактически комплекси, системите за изстрелване на многобройни ракети и противотанковите комплекси.

    Новата противоракетна система ще може да взаимодейства с всички руски модерни оръжия, незабавно получавайки оперативни данни от единиците за въздушно наблюдение и наземните разузнавателни единици.

    Комплексът ще бъде в състояние да атакува единични и множествени цели, включително танкове, укрепления, цели на повърхността на морето и въздушни цели на разстояние до 145 километра.

    Предполага се, че боеприпасите за новата противоракетна система ще бъдат около 20 ракети, готови за атака на различни цели. Информацията за проекта не е била потвърдена от руски официални лица към днешна дата.

    Досега е известно, че Русия развива на платформата Armata танк (T-14), машина за бронираната пехота (T-15), инженерно превозно средство (T-16), самоходна огнехвъргачка, система за миниране и други специални машини.

Станете почитател на Класа