WikiLeaks: САЩ шпионирали Бан Ки-мун, Меркел и други световни лидери

  • WikiLeaks пусна нови секретни документи, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) използвала скрити микрофони за подслушване срещите между генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и германския канцлер Ангела Меркел, срещите между израелския премиер Бенямин Нетаняху и италианския му колега Силвио Берлускони, както и други световни лидери. Някои информации са част от най-тайните документи, публикувани някога.
    По време на срещата им, премиерът на Израел "помолил" президента на Италия да му помогне да постигне споразумение с американския президент Барак Обама.
    В друга среща, тогавашният президент на Франция казал на Берлускони, че "много скоро" банковата система в страната ще лети като тапа". Що се отнася до срещата между Ангела Меркел и Бан Ки-мун, на нея се търсило решение на проблема с изменението на климата, съобщава WikiLeaks.
    Други документи, публикувани от WikiLeaks показват, че NSA е подслушвала телефонни разговори на директора на отдела за стандарти на Световната търговска организация, Йохан Хуман, както и на Бернар Дойл, заемал различни ръководни позиции във Върховния комисариат на ООН за бежанците, включително и като представител на тази организация в Иран.
    Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, каза, "ние показахме, че частни срещи, на които Бан Ки-мун се опитва да спаси планетата от климатичните промени, са били подслушани от една страна, опитваща се да защити своите големи петролни компании. Ще бъде интересно да се види как ще реагира ООН, защото ако генералният секретар може да бъде подслушван без последствия, тогава всеки - от световен лидер до метач, е подложен на такъв риск".

Станете почитател на Класа