Италия разсекрети хиляди документи за нацистките военни престъпления

  • Италианското правителство пусна хиляди класифицирани документи, свързани с военни престъпления, извършени от нацистите в Италия по време на Втората световна война, съобщава портал Леонардо. Фактът е описан от експерти като "исторически пробив", който обявява началото на нов етап на осъзнаване на престъпленията и отговорностите на нацизма в Италия.

    Над 13,000 страници документи са били разсекретени от парламентарна комисия и публикувани във вторник на интернет страницата на Камарата на депутатите. По-специално, Комисията се съсредоточила върху т.н. "бюрото на срама", мебел открита през 1994 г. в склад в сградата на военен прокурор, в която в продължение на десетилетия били скрити 695 файлове за военни престъпления.

    Изследванията показват, че престъпленията, споменати в документите от преследване на евреи до убийства на цивилни граждани, са довели общо до 15000 смъртни случая.

    Председателят на Съюза на италианските еврейски общности, Ренцо Гатеня, каза „отварянето на бюрото на срама за обществеността запълва една голяма празнота, която обявява началото на нов етап на осъзнаване на престъпленията и отговорностите на фашизма и нацизма в Италия. "

Станете почитател на Класа