Тиха революция разтърсва света на валутите

  • САЩ и Европа са под натиск, тъй като инвеститорите преобразуват своите валутни резерви и избират китайската валута, се казва в статията, озаглавена "Китай атакува долара: Тиха революция разтърсва света на валутите” в германския вестник Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

    С бъдещите 10,9% в кошницата от валути на МВФ, Китай ще бъде страната с третата по големина валута в света. В резултат на това делът на еврото ще падне от 37,4% до 30%, което представлява реална промяна на валутния пазар за първи път от 16 години насам. Според представителя на британската банка Standard Chartered Bank, Юка Пилман, притокът на капитали в Китай ще достигне 1100 милиона. Централните банки, държавните фондове и мултинационалните институции вече ще имат юани в резервите си от чуждестранна валута.

    Въпреки това експертът посочи още, че шест от десетте най-големи банки в света са се отказали да инвестират на китайския междубанков пазар на бонове. В същото време Пилман вярва, че когато веднъж юанът бъде тясно интегриран в кошницата валути на МВФ, някои от банките ще преразгледат решението си.

    Представяйки неговата визия за това каква ще бъде кошницата от валути, в бъдеще, Deutsche Wirtschafts Nachrichten прогнозира, че доларът ще се определи на 41,73% (по-рано 41,9%), индексът на еврозоната ще бъде 30,93% (по-рано 37,4%), юанът ще има 10.92%, японските йени 8,33% (по-рано 9,4%) и британската лира ще падне от 11,3% до 8,09%.

Станете почитател на Класа