Стратегията на Ердоган се срина

  • Падането на Алепо (Сирия), стратегическо място, което все още се контролира от бунтовнически сили, ще бъде удар срещу политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той подкрепя бунтовниците, които искат сваляне на сирийското правителство, казва директорът на Центъра за проучване на Турция Гьонюл Тол.

    В статия, публикувана от CNN, анализаторът заяви, че "кошмарът на Турция се превръща в реалност, защото битката за Алепо и падането на анклава ще бъде взривяване на политиката на Анкара в Сирия. "

    Според Гьонюл Тол, сирийските правителствени сили, подкрепени от военновъздушните сили на Русия са отрязали така наречения Коридор Азаз, "последният от основните пътища за снабдяване на бунтовниците в Алепо", който свързва страната с Турция. Без този комуникационен канал, "бунтовниците могат да загубят Алепо и цялата граница между Турция и Сирия може да попадне под контрола на силите, които Анкара мрази: режима на Башар Асад, подкрепен от Русия и кюрдите", казва специалистът по Близкия изток.

    Турция, заедно със САЩ, планираше да създаде забранена за полети зона по границата си със Сирия. Анкара бе убедена, че "безопасната зона" ще спре настъплението на кюрдите на север и т.нар. сирийска опозиция ще поеме пълен контрол на Алепо, ще засили своята позиция и ще отслаби властта на Асад, пише авторът.

    След като Турция свали руския бомбардировач Су-24 и Русия разположи зенитната система ракети S-400 в Сирия, установяването на забранена за полети зона "е станало невъзможно", казва Гьонюл Тол.

    В допълнение, в жест, който помрачи отношенията между Анкара и Вашингтон, САЩ потвърдиха изричната си подкрепа за кюрдите, явни противници на Турция, постигнали значителен успех в борбата срещу ИД.

Станете почитател на Класа