Уолстрийт, след обратите в президентската надпревара в САЩ

  • След Айова, президентската надпревара в САЩ тази седмица "най-накрая е започнала сериозно" чрез провеждане на първични избори в щата Ню Хемпшир, пише в новата си статия икономическият анализатор Алекс Байер.

    Американските кандидати смятат, че този вот е от решаващо значение, тъй като по традиция бележи пътя към президентството. Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Бърни Сандърс се наложиха "с голяма разлика" над партийните си съперници, което изглеждаше немислимо преди шест месеца, според колумниста.
  • Той е изненадан от факта, че Wall Street все още не е предложил "никаква реакция на тези странни политически събития", докато света на бизнеса в САЩ "се е паникьосал заради политиката, основава на търговски интереси."
    Според него, в последните години както сектора на бизнеса, така и богатите "са купили успешно изборите", защото поредица от решения на Върховния съд позволи на компаниите да финансират предизборни кампании, твърдейки че "изразяват мнението си и упражняват тяхното право на свобода на изразяване." "Така група от милиардери са заложили своите огромни финансови ресурси за различните кандидати. Поради тази причина сред републиканците, които предприемачите са склонни да подкрепят, има рекордния брой от 17 кандидат-президенти "каза Байер.

    "Но този път изглежда, че богатите хора са похарчили парите си за нищо, защото Тръмп финансира собствената си кампания, докато Сандерс събира пари от хората на улицата и вече е получила дарения от над два милиона американци, предимно млади ", припомня анализаторът.

  • По отношение на Wall Street, авторът подчертава, че много отдавна финансовите пазари са спрели да обръщат внимание на Вашингтон, "където от първия ден на избирането на Обама има реална политическа парализа. Способността на правителството на САЩ да функционира ефективно е под въпрос през последните години и досега, цялата кампания се основава на унижение и разрушаването на институциите на държавната власт".

Станете почитател на Класа