Чуйте първите в историята гравитационни вълни

  • Учените от проекта LIGO обявиха, че са открили гравитационните вълни, произведени в резултат на сблъсъка на две черни дупки. Откакто Алберт Айнщайн предсказа съществуването им през 1915 г., учените са търсили начин да ги чуят и по този начин да докажат тяхното съществуване. И точно един век по-късно, на 14 септември 2015 г., стана възможно да се чуят първите гравитационни вълни в историята.
    "Проектът LIGO действа по-скоро като ухо, отколкото като око", заяви изследователят Скот Хюгс, специалист по гравитационни вълни в Масачузетския технологичен институт, САЩ. Хюз има предвид, че слушайки промените в амплитудата и честотата на гравитационните вълни, учените могат буквално да чуят "историите, разказвани от вълните. Речникът на събитието е отпечатан на вълната."
    Например, когато две черни дупки се сблъскат, както в случая открит от изследователите, издаваният звук е леко чуруликане. В момента учените се опитват да разберат този нов език, който ще разкрие истории за Вселената, които иначе щяха да бъдат загубени в шума на космическия Big Bang.
  • Чуйте звука на епохалното откритие на https://soundcloud.com/emily-lakdawalla/ligochirp

Станете почитател на Класа