Проста технология спасява живота на много хора

  • Петра Вадстрьом, дизайнер от Швеция, изобрети куфарче наречено Solvatten, което пречиства водата с помощта на слънчева енергия. В момента, Solvatten осигурява пречистване на вода за хората, които нямат достъп до чиста вода в 45 страни, повечето от които са в Африка. Технологията може да се използва от седем до десет години и може да бъде от съществено значение за много семейства.

    Куфарчето от черна пластмаса може да пречисти десет литра вода, минаваща през филтрираща система. Контейнерът е разделен на две части и се отваря като книга, разкривайки прозрачни акрилни повърхности, които позволяват достъп на ултравиолетовите лъчи. След излагане на слънце водата се нагрява до около 55 градуса и бактериите не се размножават.

    Дейвид Вадстрьом, един от синовете на Петра, който работи в компанията, обясни, че куфарчето е ефективно благодарение на синергичен ефект. Той подчерта, че пречистената вода може да се използва за почистване и измиване.
  • Компанията Solvatten е призната от ООН през Ноември 2015 сред 16-те компании, които са допринесли за борбата с изменението на климата.

Станете почитател на Класа