САЩ изискват нов ледоразбивач, стреснати от силата на руския флот в Арктика

  • Американски сенатори поискаха от правителството да купи нов ледоразбивач за 1000 милиона долара, за да се противопостави на Русия в Арктика. Те са загрижени за "несъответствието на флота ледоразбивачи на САЩ ", съобщава CNN.
  • Сенаторът-републиканец от Аляска, Лиса Марковски и независимият сенатор Ангъс Кинг Мейн, заедно с командира на бреговата охрана адмирал Пол Цукунфт, поискаха увеличение на броя на корабите на страната. Според командира, Москва е увеличила своята дейност в Арктика, както Пекин е направил в Източнокитайско море, така че Вашингтон трябва да предприеме незабавни действия. Въпреки това, според сенаторите, ще бъде трудно за флота ледоразбивачи на САЩ да достигне Русия.

    "Докато ние се борим да добавите един ледоразбивач ... Русия строи 14", каза Марковски.
  • Съобщава се, че по-рано президентът на САЩ Барак Обама е предложил да се купи тежък ледоразбивач до 2020 г., и "Америка да може да работи целогодишно в Северния ледовит океан". Междувременно Белият дом заяви, че след края на Втората световна война, американската страна е имал седем ледоразбивачи, но след това броят им е намален на два кораба, само един от които е тежък клас.

Станете почитател на Класа