Google срещу Apple

  • Мнозина смятат, че решението на Apple да се откаже от рекламния бизнес, след затварянето на своята платформа iAd тази година, е знак, че технологичният гигант официално престава да се състезава в област, в която с конкуренти като Google, има много за губене. Въпреки това, съществува теорията, че има смела стратегия да "смаже" търсачката.

    Според публикацията на Даниел Еран Дилгър в "Apple Insider", този ход показва, че Apple е разбрал - в областта на интернет рекламата, Google има предимството „да играе у дома" и затова планира да продължи ръста в областта на развитието на "мобилния хардуер". "Операционната система IOS генерира 40 пъти повече приходи за Apple, отколкото Android за Google,".

    Анализ на Goldman Sachs през миналата година показва, че 75% от приходите, близо 9 000 милиона, на Google от мобилната телефония идват от IOS устройства (iPhone и IPAD), докато 11,000 милиона са общите приходи от търсене с мобилни устройства.

    В допълнение към обещаващи перспективи въпреки затварянето на iAd, гигантът Apple е направил няколко стъпки за намаляване на влиянието на рекламите, от които Google много зависи, като позволява на разработчиците на приложения да използват функцията блокиране на реклами в iOS 9 и постепенно се опитва да го отстранят като търсачка по подразбиране в Safari. В този контекст, Дилтър вярва, че Apple се стреми да предостави повече самостоятелност, с възможно най-малко реклами на своите потребители, които се считат за най-богатите и най-доходоносните. "Има едно общо предразположение срещу инвазивната реклама при по-високите слоеве на богатство", казва той.

Станете почитател на Класа