Мъдрото решение на Централната банка на Русия

„Френската дума "Sisu" (която означава предприемане на действия, въпреки ситуацията и решимост и смелост пред лицето на бедствие) трябва да бъде качеството, което да определя централния банкер , защото в противен случай, това ще бъде краят на икономиката. Джанет Йелън, Марк Карни и Марио Драги нямат Sisu", казва Макс Кайзер, водещ на известната икономическа тв програма Opinion.

Многобройните критици на Централната банка на Русия, сега вече смятат, че голямото покачване на основния лихвен процент до 17%, за да се спре свободното падане на рублата през декември 2014, е било мъдро решение. "Мярката бе счетена за екстремна тогава, но ако погледнем нещата в ретроспекция, помогна да се стабилизира валутата и финансовите пазари и да постави нещата в ред", казва експертът.

"Елвира Набиулина несъмнено е централният банкер на годината. И е напълно ясно - тя е наследник на Пол Волкър. Тя има "Sisu". Сега рублата е валута с гъвкав обменен курс, което добави важна степен на динамика към руската икономика."

"Елвира пренебрегна воят на хиени срещу нея и продължи напред със своите мерки, докато на Запад, с покачването само с четвърт пункт, паниката обхвана всички и гурутата на рискови облигации молеха Джанет Йелън /шеф на ФЕД/ да не вдига лихвата", казва Кайзер.

Той посочи, че за разлика от САЩ, които решиха да "се фокусират върху своята икономика на нефт и газ, Русия е разнообразила икономиката си от петрол и газ, така че сега има по-динамична икономика с огромна потребителска база и с най-важния сектор в Европа за търговия на дребно".

Станете почитател на Класа