Физиците подозират възможно съществуване на втори бозон на Хигс

Физиците са направили революционно изявление относно възможността за втори Хигс бозон в Големия андронен колайдер, открит след повторното активиране на ГАК.

Както съобщи израелският астрофизик Марио Ливио в акаунта си във Facebook и Twitter, новата хипотеза предсказана от суперсиметричните разширения на Стандартния модел (SM), се основава на откриването в ГАК на разпадането на частица с маса от около 700 GeV на два гама фотона. Въпреки това, теорията все още не е получила официално потвърждение.

Според учените, статистическата значимост на откритието представлява три стандартни отклонения (т.е., вероятността за грешка е около 0.2%). Във физиката на частиците ,едно откритие се потвърждава, ако статистическата значимост е пет стандартни отклонения (т.е., когато вероятността за грешка е 0.00005%).
За 15 декември 2015 е насрочена пресконференция, в която ще се обсъдят първите резултати от експериментите след възобновяването на работата на ускорителя. Ако на пресконференцията бъде потвърдено съществуването на вторият Хигс бозон, ще бъде демонстрирано присъствие в природата на скаларни частици с маса около 700 GeV и излизането на учените извън SM.

Станете почитател на Класа