Русия пуска инспекция над Турция със самолет An-30B

Група руски инспектори има насрочен за провеждане полет за наблюдение над Турция в рамките на международното споразумение „Открито небе". Както е описано подробно от руския Център за намаляване ядрената опасност, полетът ще се проведе с разузнавателен самолет Ан-30B.

Проверката ще се проведе между 14 и 18 декември, а руският самолет ще излита от летището Erzerum, съобщи ръководителят на руския център Сергей Рижков.

An-30B може да измине разстояние от до 1 500 км в сложна траектория, съгласувана с турските власти. Турските военни специалисти ще наблюдават използването на оборудването и видеокамерите на борда на самолета.

"Полетът за наблюдение има за цел да потвърди по-голяма откритост и прозрачност на военната дейност в страните-участнички на договора, а също да укрепи мерките за сигурност, за да засили доверието", каза длъжностното лице.

Друг руски самолет от същата група инспектори, Туполев Ту-154М Лк-1 облита от 12 декември територията на САЩ от запад на изток. Самолетът е излетял от летище Travis на ВВС на САЩ в Калифорния.

Мисията Open Skies ще покрие до 4,250 км. Маршрутът също е договорен с приемащата страна.

Станете почитател на Класа