Гамбия стана петата ислямска република в света

Скандалният президент на Гамбия, Йахуа Джаме, е провъзгласил, че неговата главно мюсюлманска страна, сега вече е ислямска република. По този начин тази малка държава от Западна Африка става втората страна на континента и петата в света с тази форма на управление.

"Съдбата на Гамбия е в ръцете на Всемогъщия Аллах. Считано от днес, Гамбия е ислямска държава. Ние ще бъдем ислямска държава, която зачита правата на гражданите", обяви решението си президентът на републиката на официалния си уеб сайт.

Около 90% от населението на Гамбия се самоопределя като мюсюлмани, но до този момент в страната не е имало държавна религия. Днес в света има четири други ислямски републики: Иран, Пакистан, Афганистан и Мавритания.

Йахуа Джаме пое страната през 1994 г. след преврат. Две години по-късно, през септември 1996 г. той е избран за президент и оттогава печели всички избори.

През дългото си президентство, Джаме е привлякъл вниманието на международните медии по повече от един повод с неговите противоречиви инициативи. През май миналата година, например, Джаме направи заплашително предупреждение към хомосексуалистите, които живеят в страната.

"Ако го направят в Гамбия ще им прегриза гърлата," каза Джаме. "Ако сте мъж и искате да се ожените за друг мъж в тази страна, когато ние ви хванем, никой никога няма да ви види и никой бял не може да направи нищо по въпроса."

Станете почитател на Класа