Taranis, един от най-сложните и тайни дронове в света

Безпилотният самолет Taranis е една от авангардните новости, с уникална технология в своя клас. Данните му са една от най-добре пазените тайни. Автономията му за откриване и атака на цели вече генерира противоречия.

Със скорост, която надхвърля 1,126 километра в час, способност за провеждане на наблюдение, получаване на информация, насочване и дори атака само с човешки надзор от земята, новият самолет се смята за бижуто на военните технологии.

Дейвид Коутс, говорител на BAE Systems, компанията, отговорна за неговото производство, подчерта, че дронът е "почти невидим за радара." Въпреки това, дронът още не е завършен и според сайта Tech Insider, британската армия не планира да го включи в своя флот, а ще го използва за тестване на технологии, които биха могли да бъдат включени в бъдещите самолети.

Taranis е един от главните богове на келтската митология. Това е един от малкото факти, които бяха разкрити около неговите характеристики. Това, което се знае със сигурност, е малкото публикувано на интернет страницата на BAE Systems.
Какво го прави по-различен от другите дронове? Най-вече капацитетът за автономен полет и възможностите да е невидим за радари, докато поддържа контакт с неговия оператор. Как го прави, не е ясно.

В допълнение, този самолет, дълъг около 11m, може да открие заплахи и да атакува само с една заповед. След това може да се върне към базата си.

Забраната за разработване на автономни и полу-автономни оръжия става все по-голям проблем. В този смисъл, професорът по международно етика в университета в Денвър, Хедър Роф, обясни, че дори ако има оператор на земята, дронът не може да изпрати информация за това дали целта е, например, в близост до училище.

Станете почитател на Класа