Джулиан Асанж обяснява защо Турция свали руския Су-24

Австралийският журналист и активист Джулиан Асанж смята, че инцидентът с руския бомбардировач Су-24 свален от турските ВВС на 24 ноември, се обяснява с амбициите на управляващата Партия на справедливостта и развитието да остане на власт, в навечерието на парламентарните избори.
Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, е участвал в конференция на RT за медиите и политиката. От посолството на Еквадор в Лондон, където той е в продължение на повече от три години, активистът отбеляза, че Анкара е предупреждавала Москва за възможна реакция при нарушаването на границата. Въпреки това, според Асандж една друга версия е много по-достоверна.
"Това действие е предварително планирано. Бяха решили да свалят въздухоплавателно средство преди парламентарните избори, в отговор на нарушаването на турското въздушно пространство, дори и за една секунда. Това решение е взето с очакване на резултати от такава линия на политиката в полза на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на изборите."
Партията на справедливостта и развитието (ПСР) си възвърна парламентарното мнозинство в парламентарните избори миналия 1 ноември, като получи почти 50% от гласовете. Републиканската народна партия, основната опозиционна сила, получи малко над 25% от гласовете.

Станете почитател на Класа