Новите лапи на "мечката" - нови руски ракети удивляват експертите

В операциите си в Сирия, Русия е тествала новите си далекобойни ракети Kh-101. Новата стратегическа крилата ракета Kh-101, използвана за първи път от Русия в Сирия, бе похвалена от списание US Popular Mechanics, подчертавайки особено "междуконтиненталния обхват" на "новите лапите на Руската мечка". Ракетата се използва от стратегическите бомбардировачи Ту-95MS, които по класификацията на НАТО са наричани „мечката".

Списанието подчертава, че това са незабележими дозвукови ракети с конвенционална бойна глава, които се насочват към целта си на ниска надморска височина, избягвайки вражеските радари. За насочване се използва навигационна система GLONASS, а точността е 2-3 пъти по-висока от предишните ракети и не надвишава 10 метра марж на грешката. Но най-забележителната черта на Kh-101 според "Popular Mechanics", е нейният "междуконтинентален обсег" от 10 000 км. "Това означава, че тя може да бъде изстреляна от Москва и да удари почти навсякъде в САЩ", подчертава той.

Kh-101 е много полезна за изненадващи атаки, особено срещу добре защитени цели. А ядрената версия на ракетата може да носи ядрена бойна глава 250 килотона. И това е, което притеснява Пентагона ", казва той.

"Очевидно е, че руските бомбардировачи са се върнали отново и този път не за шоу, а да демонстрират възможността за операции на дълги разстояния с високо прецизни атаки".

Станете почитател на Класа