Фирми, обвинени за принос към дейността на Ислямска държава

След появата на ИД, която е в светлината на прожекторите на международната общност, много хора се чудеха как работи и откъде се финансира. В търсене на отговори, няколко западни компании са обвинени за принос към дейността на групата.

Миналия месец служители за борба с тероризма на САЩ помолиха Toyota да помогне да се определи как Ислямска държава е успяла да придобие такъв голям брой товарни автомобили, които могат да се видят в клиповете на терористичната група, съобщава ABC. Toyota, от своя страна, информира за своята "строга политика да не продават превозни средства на купувачи, които потенциално могат да ги използват за паравоенни или терористични дейности", но също така предупреди, че е невъзможно да се проследят превозните средства, които са били откраднати или препродавани от посредници.

През същия месец, беше установено, че голяма част от колите Toyota се озовава в ръцете на ИД след като САЩ са ги доставили на "умерената опозиция" - фронт Ал Nusra.

Преди месец групата Anonymous издаде списък на компаниите, които хостват интернет страници, свързани с терористичната група. Най-известният сред тях е компанията CloudFlare, чиито услуги, са били използвани от около 40 уебсайтове на привърженици на ИД.

В допълнение към CloudFlare, в списъка на Anonymous са се появили много компании от САЩ, Обединеното кралство, Германия, други европейски държави, Турция и страни от Близкия Изток. Те включват Yahoo! Европа и Google САЩ. Групата също така продължава да използва Twitter, въпреки че много от техните акаунти са били затворени през изминалата година.

Станете почитател на Класа