Разбиха джихадистка мрежа в Европа, целяща да освободи страховития молла Крекар

Петнадесет членове на джихадистка терористична мрежа, повечето от тях кюрди, са били арестувани в Италия, Великобритания, Норвегия и Финландия в рамките на антитерористична операция JWEB. Ислямистите формирали мрежа, която планирала да освободи своя лидер и идеолог, молла Крекар, който от затвора координира действията на сунитската милиция. Групата също така планирала атаки на европейска земя и в Близкия изток.
Задържаните целяли да освободят своя лидер Нажмудин Ахмад Фарадж, известен като "молла Крекар" основател на радикалната ислямистка група Ансар ал Ислам, свързана с Ал Кайда и считана за терористична организация от Съвета за сигурност на ООН, пише AFP.
Молла Крекар бе осъден през 2012 г. на пет години затвор и от затвора координираше дейността на терористичната група, чиято основна цел била сваляне на сегашното иракското кюрдско правителство и създаване на халифат, управляван от ислямския закон.
Тази терористична мрежа планирала актове на насилие срещу посолства в Кюрдистан; правили опити да отвлекат норвежки дипломати в Европа или Близкия Изток и след това да ги обменят за молла Крекар и планирали нападения в Норвегия.
Антитерористична операция JWEB се координира от Звеното за съдебно сътрудничество на Европейския съюз и бе инициирана от италианските карабинери, след пет години раззследвания.

Станете почитател на Класа