Западът нащрек от руската тактика

Идеята, че „НАТО е към своя край " набира сила сред западните военни наблюдатели, които твърдят, че този срив се дължи на" стоманената арка ", създадена от Москва, според Washington Examiner.

От края на Студената война, НАТО се опитва да намери нова "Руска заплаха", за да я използва като аргумент и така да обедини страните-членки на съюза, казва списанието.

"Ние имаме пред нас едно от най-сложните стратегически предизвикателства след края на Студената война. Това е може би началото на края на една организация, наречена НАТО. Всичко е наистина сериозно и не можем просто да седим безучастно ", заяви генерал Джеймс Джоунс, бивш командир на Алианса в Европа.

Според военни и политици, причината за "залеза" на НАТО се нарича руски гамбит или "план за разтваряне на трансатлантическата организация", твърди Washington Examiner. Целта на този план, според западните анализатори, минава през промяна в сегашната система на международната сигурност, която да стане "по-благоприятна за Русия."

"Русия изгражда „стоманена арка", една мрежа от бази по фланговете на страната от Балтийско до Черно море, за да подкопае НАТО ", заяви американският адмирал Марк Фергюсън, ръководител на Съвместното командване на силите на НАТО.

"Заплахите на Изтока", около която се обединяваха страните-членки на Алианса по време на Студената война вече не съществува и, следователно, едно от основните предизвикателства за НАТО минава през създаване на нова "Руската заплаха", насочена към обединение на членовете на съюза и убеждаване лидерите на тези страни да увеличат разходите за отбрана.

Станете почитател на Класа