Ще остане ли светът без "бяло злато"?

След четири поредни години на спад, тази година изглежда захарта се възстановява и показва значителен ръст на цените.

През последните две години, цените на захарта са паднали с 25%, поради слабите нива на производство. Но тенденцията може би се променя.

Цените на суровата захар нарастнаха с 36% до около 14 цента за фунт в сряда, което контрастира с минимума за седем години от 10.44 цента през август. Анализаторите смятат, че тенденцията ще продължи, подкрепена от падането на доставката за големи световни производители.

"Едно ранно оттегляне на мусоните в Индия и ръста на производството на етанол в Бразилия може да бъдат достатъчно смущаващи фактори, които водят пазара към сериозен дефицит, както видяхме през 2009 г., когато цената на захарта се увеличи с 90 на сто само за четири месеца ", отбеляза британската банка Barclays в неотдавнашен доклад, според CNBC.

В Индия, вторият по големина производител в света, нивото на валежите е било по-ниско от очакваното, което може да доведе до спад в производството на "бяло злато" с 5 на сто през тази година. Barclays прогнозира дори тежка суша, причинени от Ел Ниньо, което може да превърне през тази година страната от износител във вносител на захар.

В същото време, Бразилия - най-големият производител на подсладителя в света, е увеличила производството на етанол, чиято ключова съставка също е захарната тръстика.

Накрая в Китай, четвъртият по големина производител на захар в света, производството е неблагоприятно засегнато от ниска рентабилност.

"Сезонът на реколтата е настъпил за големи производители като Бразилия и Индия, така че тези пречки няма да се отразят много на прибиране на реколтата. Догодина обаче, пазарът определено ще навлезе в дефицит", казват наблюдатели.

Станете почитател на Класа