Защо ноември ще бъде от решаващо значение за съществуването на САЩ?

САЩ отново са на ръба на фискалната скала. Американският финансов министър Джак Лю, обяви, че правителството ще достигне законовата граница на дълга на следващия 3-ти ноември, по-рано от планираното.

В писмо до Конгреса, Лю предупреди, че съществуващото салдо , малко под 30 000 милиона, ще се изчерпи по-бързо, така че страната не ще може да плаща дълга си от 3 ноември, съобщава Reuters.

Без достатъчно резервирана ликвидност, "САЩ за първи път в историята няма да бъдат в състояние да изпълнят всичките си задължения", каза финансовият министър, като призова Конгреса да повиши тавана на дълга.

Федералното правителство на САЩ в момента е много близо до постигане на правния таван на дълга. Лю вече предупреди, че САЩ ще изчерпат възможността да искат нови кредити на 5 ноември.

Това не е първият път за такива тревожни изявления: Министерството на финансите вече е било близо до неизпълнение на някои разходи през 2011 г. и 2013 г., когато Конгресът забави увеличаването на лимита на държавния дълг. Въпреки това, тази година сценарият може да бъде смразяващ, имайки предвид оставката на председателя на Камарата на представителите, републиканеца Джон Бейнър.

Въпреки, че е критикувал предложения и решения на Обама, Бейнър, представител на умереното консервативно крило на Републиканската партия, винаги е бил готов да постигне компромиси с Белия дом. Това е предизвикало недоволството на крилото ултраконсервативни републиканци, които миналата седмица му дадоха вот на недоверие, така че той не е имал друг избор, освен да подаде оставка.

Станете почитател на Класа