Ще започнат ли Китай и Индия война на подводници?

Нова Студена война между Китай и Индия може да е започнала в Индийския океан. Ню Делхи е убеден, че една от най- модерните китайски атомни подводници 093 е прекарала три месеца в нейни териториални води, но не е била в състояние да изненада никого.

Сред висшите военни офицери на Индия се счита, че "Тактиката на подводна измама", която бе сред главните герои на Студената война, се е върнала във водите на Индийския океан, предаде индийската верига NDTV.
Въпреки, че Индия не е била в състояние да изненада китайска подводница 093 в нейни териториални води, тя е убедена, че най-малко една от тях е останала там три месеца. Според индийските власти това показва, че Китай внимателно разширява присъствието си в Индийския океан, под претекст за борба срещу сомалийските пирати.

Въпреки това, тази подводна опозиция между Китай и Индия не е нова: започва през 2008 г., когато Пекин разгърна корабите си за борба с пиратите в Африка, а Индия започнаха да ги наблюдава. Миналата година китайска подводница преследвана от индийски разрушител бе принудена да акостира в пристанището на Коломбо, по-специално в терминал, принадлежащ на Китай. Според Индия, Китай също е изпратил своя подводница в търсене на самолета от полет MH370 като част от операцията.

Индия също развива своята флота от подводници. В действителност, Ню Делхи миналия месец потърси в Русия партньори за изграждане на атомни подводници.

Станете почитател на Класа