САЩ залагат на милиарден противоракетен радар в Аляска "срещу Иран и Северна Корея"

Министерството на отбраната на САЩ обявяви, че Аляска е техният избор за разполагане на нов радар за далечни разстояния, за да могат системите за противоракетна отбрана да пресекат заплахи от потенциални врагове като Иран и Северна Корея.
Пентагонът каза, че новият радар ще започне отбранителни операции през 2020 г. и ще увеличи капацитета на наземните прихващачи в Аляска и Калифорния. Централната част на Аляска е избрана като най-доброто място за разполагане на радара.
Агенцията за противоракетна отбрана работи в момента по проектиране и разработване на радара, оценявайки предложенията на индустрията, за да се отговори на необходимостта от противодействие на нарастващата заплаха и за подкрепа на бъдещите потребности. Новият радар ще бъде от решаващо значение в борбата срещу нарастващите възможности на Северна Корея и Иран.
Основни изпълнители в отбраната като Raytheon (най-големият производител на управляеми ракети), Northrop Grumman (петият по големина военен доставчик в света) и космически гигант Lockheed Martin се състезават за изграждането на новия радар, който според Reuters се очаква да струва един милиард долара. Агенцията за противоракетна отбрана откри наддаването миналия януари и се очаква да възложи поръчката до края на септември.
По-рано тази седмица, адмирал Джеймс Уиннефелд, ръководител на началник-щабовете на САЩ, заяви "нашето непосредствено безпокойство, разбира се, е Северна Корея, следвана от Иран ".

Станете почитател на Класа