Хилъри Клинтън: "Моята подкрепа за войната в Ирак беше грешка."

В една проява от кампанията си като кандидат за президент, Хилъри Клинтън заяви пред репортери във вторник, че нейната подкрепа за американската инвазия в Ирак е била грешка.

Кандидатът за президент на САЩ и бивш държавен секретар Хилъри Клинтън призна, че е било погрешно да подкрепи войната в Ирак през 2003 г., според Business Insider. "Направих грешка. Толкова е просто", каза Клинтън пред репортери след 28 дни мълчание. Тя добави, че е включила грешката в последната си книга.

По този начин кандидат-президентката отговори на въпроса дали по нейно мнение настоящата ситуация в Ирак е по-добра, отколкото когато Саддам Хюсеин беше на власт. През 2003 г. бидейки сенатор Клинтън гласува да се разреши инвазията на американската армия в Ирак.
Една седмица по-рано, друг кандидат за президентския пост в САЩ, Джеб Буш, брат на президента Джордж Буш-младши заяви, че също би нахлул в Ирак, както направи брат му.

Според Министерството на иракското здравеопазване в периода между 2003 и 2006 г., войната в Ирак е погубила 151 000 живота. Въпреки това няколко защитници на човешките права твърдят, че броят на жертвите може да е бил много по-висок.

Станете почитател на Класа