"Джерусалем пост": "Путин е прав: Украйна е пълна с нацисти"

Законът "За състоянието и честта на паметта на борците за украинската независимост през ХХ век", който наскоро бе приет, ще раздели страната и ще бъде пречка за нейната европеизация, казва Джош Коен, бивш служител на Държавния департамент САЩ. Той признава също, че руският президент Владимир Путин е бил прав да посочи възхода на нацистките тенденции в Украйна.
"Украйна [...] е направила опасна стъпка, която заплашва да продължи да разделя страната", пише той в статията си за "Джерусалем пост". Авторът припомня, че украинската Върховна Рада одобри законопроекта, койт забранява подлагането на критика на организациите, участващи в етническо прочистване по време на Втората световна война и предвижда да ги признае като "борци за украинската независимост през ХХ век."
Текстът се отнася до групи като Организацията на украинските националисти (ОУН )и Украинска въстаническа армия (УФА), които сътрудничили с нацистите по време на Холокоста и, според автора, са убили около 100 000 граждани на Полша.
Законопроектът, според Коен, се вписва в тенденцията на украинския национализъм, който насърчава радикалната десница да скъса с комунистическото минало на Украйна.
„Документът пречи на европеизацията на Украйна и дава правна сила на изявленията на Путин, че Украйна е пълна с неонацисти," заключава Коен.

Станете почитател на Класа