Гърция прекрати правни действия за мраморите на Лорд Елджин

Гърция е прекратила всички правни действия срещу Великобритания, за възстановявяне мраморите на Лорд Елджин от Британския музей. Около 30% от оригиналните мрамори от Партенона, се съхраняват в този музей. В неочакван ход, министър на културата на Гърция заяви, че страната ще продължи с "дипломатически и политически" подход към проблема.
По този начин страната отхвърли съветите на адвокат Амал Клуни, който призова Гърция да съди Великобритания в Международния съд. Гърция настоява, че скулпторите от Партенона са взети незаконно и води нашумяла кампания през последните години за тяхното връщане. Много скулптури са отвлечени през 1801 г. от агенти на британски дипломат лорд Елджин и през 1816 г. са продадени на Британския музей.
Министърът на културата на Гърция Никос Ксидакис каза: "Човек не може да се обрща към съд по всеки въпрос. Освен това, в международните съдилища резултатът е несигурен."
Британският музей наскоро отхвърли предложение от ЮНЕСКО да посредничи в спора. Г-н Ксидакис осъди отказа, като обвини Великобритания в "негативизъм" и "липса на уважение". Бившият премиер, Андонис Самарас, заяви, че решението на музея е "обида" за гръцкия народ.

Станете почитател на Класа