RAF изтребители ескортират руски самолет

RAF изтребители Typhoon са пратени след руски военни самолети, които са били наблюдавани да летят на север от Шотландия към въздушното пространство на Англия, съобщи Министерството на отбраната. Говорител на Министерството заяви: "В нито един момент руски военен самолет не е нарушил суверенното ни въздушно пространство и не е бил считан за заплаха." Самолетът е идентифициран като стратегически бомбардировач руска "мечка".
Това е е последният от няколко подобни инциденти, свързани с руски военни самолети летящи близо до английското въздушно пространство.
Кореспондентът на BBC по отбраната Джонатан Бийл каза „Кралските военновъздушни сили са доста привикнали на това сега и прихващат руските самолети поне веднъж в месеца. Притеснително е когато тези руски бомбардировачи идват - те нямат транспондер, с други думи, само военен радар ги открива".
Руските власти последователно отричат обвиненията и заявиха, че техните самолети са съобразени с международните правила.
Напрежението между страните от НАТО и Русия се увеличи през последните месеци заради ролята на Москва в конфликта в Украйна и анексията на Крим.
"Ние ще гарантираме, че стратегиите, които разработваме са взаимно допълващи се, така че да можем да работим заедно, бързо и ефективно в случай на хибридна заплаха срещу някой от нашите членове", каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.
В Северно море, край бреговете на Норвегия, НАТО провежда най-големите си учения против подводници.Те се разглеждат като отговор на нарастващата заплаха от руските подводници, които засилиха своите патрулирането в района.

Станете почитател на Класа