Нов мегапроект: Перу, Бразилия и Китай с алтернатива на Панамския канал

Бразилия се готви да постигне споразумение с Перу и Китай за изграждането на трансконтинентален влак между Атлантическия и Тихия океан през двете южноамерикански страни. Железопътното строителство се оценява на 30 милиарда долара. Амбициозният проект ще има значително участие на китайски инвеститори.
Според вестник Folha de Sao Paulo, Пекин разчита на бразилските селскостопански продукти, особено на соята, така че е заинтересуван от създаването на изход на Бразилия към Тихия океан по начин, който избягва Панамския канал, под американско влияние.
Очаква се, че въпросът бъде обсъден по време на осем дневното посещение в Латинска Америка на китайския премиер Ли Къцян, което ще започне през следващата седмица. Като част от обиколката си, китайският политик планира да проведе разговори с лидерите на Бразилия, Колумбия, Перу и Чили.
През юли миналата година, президентът на Бразилия и китайският му колега Си Цзинпин, подписаха споразумение за сътрудничество за насърчаване на китайските инвестиции в железниците в латиноамериканската страна.

Станете почитател на Класа