Русия забавя връщането на астронавтите от МКС след неуспеха на Прогрес

В момента има шест астронавти на борда на Международната космическа станция и Русия забави връщането на трима от тях, след неуспеха на транспортния си космически кораб.
Кацането на трима членове на екипажа на МКС, първоначално бе планирано за четвъртък, но сега се отлага до началото на юни, съобщи официален представител. Той добави, че мисията да подмяна на триото също остава за юли, а тримата астронавти вече са били информирани за закъснението.
Миналата седмица, безпилотния транспортен кораб Прогрес М-27m остана извън контрол и изгоря като влезе в земната атмосфера над Тихия океан, съобщиха руски официални лица. Космическият кораб стартира от Казахстан на 28 април, но контролът бе изгубен скоро след това. Той е превозвал до МКС повече от три тона доставки - включително вода, гориво и кислород . Въпреки това астронавтите имат достатъчно запаси, за да дочакат следващата доставка. Първоначалното разследване показва, че причината за катастрофата е проблем с третатат степен на ракетата-носител на Союз, твърдят руски експерти.
Друг космически кораб Прогрес ще бъде изпратено до МКС и ако всичко върви по план - смяната астронавти ще летят до космическата станция през юли.
В момента на борда на МКС има шест души - трима руснаци, двама американци и един италиански гражданин.

Станете почитател на Класа