Вашингтон: Срещите на Кери в Сочи не са ново „презареждане“ с Русия

Срещата на държавният секретар на САЩ Джон Кери с президента на Русия Владимир Путин и преговорите с външния министър Сергей Лавров в Сочи все още не означават, че в отношенията на двете държави има някакво затопляне. Това каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Джеф Ратке, коментирайки резултатите от посещението на Кери в Русия, предаде ТАСС.
Отговаряйки на въпрос дали може срещите в Сочи да се смятат за „презареждане на презареждането", Ратке каза: „Не. Това бяха обикновени делови срещи. Държавният секретар Кери предаде на президента Путин твърдо и ясно послание относно Украйна".

Ратке допълва, че става дума за необходимост от изпълнение на Минските договорености. Говорителят посочва още, че според САЩ опълченците в Донбас, подкрепяни от Москва, не изпълняват минските споразумения, а „руската военна техника" продължава да се намира в Украйна.

Джеф Ратке почти изцяло повтори думите на държавният секретар на САЩ, казани пред журналисти на срещата на НАТО в Анталия. Там Кери каза, че в момента има „колосално благоприятна възможност" да се намери път към мира в Украйна.

Станете почитател на Класа