Оланд се срещна с Фидел и Раул Кастро в Хавана

Френският президент Франсоа Оланд се срещнас революционните лидери на Куба Фидел и Раул Кастро на историческо посещение на първи френски лидер от обявяването на независимостта на Куба. Г-н Оланд е първият Западен лидер посетил острова от 1980 г. насам и призова за край на дългогодишното търговско ембарго срещу Куба.
Президентът Оланд и Фидел Кастро говориха един час, а след срещата г-н Оланд заяви: "Имах пред себе си един човек, който е творил история". По-късно той се срещна с брата на Фидел и настоящ президент Раул Кастро.
Г-н Оланд заяви, Франция ще направи всичко възможно, за да се гарантира, че "мерките, които толкова зле са ощетили развитието на Куба в крайна сметка да бъдат отменени".
Г-н Оланд обяви плановете си да удвои броя на стипендиите за кубински студенти във Франция, като част от опитите за увеличаване на академичното и научно сътрудничество между двете страни.
Първата среща на президента в понеделник сутринта беше да връчи най-високата награда на Франция, Почетния легион, на главата на Католическата църква в Куба, кардинал Хайме Ортега. Кубинската католическа църква е действала като посредник между дисидентите и комунистическото правителство.
Преди да пристигне, каза той пред репортери, че Франция иска да "бъде на първо място сред европейските народи, и на първо място сред западните държави и да каже на кубинците, че ние ще бъдем на тяхна страна, ако те сами да решат да предприемат необходимите стъпки за отваряне ".

Станете почитател на Класа