Кубинският президент Раул Кастро ще посети папа Франциск

Папа Франциск ще приеме кубинския президент Раул Кастро на частна аудиенция във Ватикана. Президентът Кастро, който ще спре на връщане от парада за Деня на победата на Русия, иска да благодари на папата за неговата помощ, каза Радио Ватикана. Папата ще посети Куба по пътя си към САЩ през септември.
Римокатолическата църква е поддържала връзки с Хавана, от революцията през 1959. Предшественикът на папа Франциск - Бенедикт XVI посети президента Кастро в Куба. През 1996 г. папа Йоан Павел II става първият папа, приел кубински лидер, когато Фидел Кастро пътува до Ватикана. Католическата църква е организирала серия от тайни дипломатически срещи да посредничи в сближаването САЩ- Куба, а в разговорите пряко е ангажиран и самият папа Франсиск.
Настоящият резидент Кастро, брат на Фидел, последно е бил в Рим през 1997 г., когато той е бил министър на отбраната. В момента той се готви за историческа визита на папа Йоан Павел II в Хавана през следващата година.
78-годишният папа ще бъде трети папата посетил Куба, след посещенията там на Йоан Павел II през 1998 г. и Бенедикт XVI през 2012 година.

Станете почитател на Класа