САЩ препоръчват на Гърция да се откаже от проекта за Руско-турския газопровод

САЩ препоръчват на Гърция да се откаже от проекта за строителството на Руско-турския газопровод, който планира да доставя руски газ за Европа през Турция и Гърция.Това беше съобщено от вестник The New York Times, позовавайки се на помощник-секретаря за енергийната дипломация на Държавния департамент на САЩ, Амос Хохщейн.
В неотдавнашна среща с гръцкия министър на външните работи Никос Коциас и други длъжностни лица, Хохщейн казал , че страната ще бъде по-привлекателна за чуждестранните инвеститори, ако откаже да приеме офертата на руската компания Газпром, като по този начин ще помага да се намали зависимостта на Европа от руския газ,.
Вместо Гърция предостави на територията за изграждане на Руско-турския газопровод, той предлага тази страна да участва в проекта за Трансадриатическия газопровод, който планира да достави газ за Европа от Каспийско море.
По-рано министърът на енергетиката на Гърция Панагиотис Лафазанис посочи, че американците притискат гръцката страна да откаже да участва в този проект. Въпреки това, по време на посещението си в Москва през април, той изрази задоволство от споразумението за изграждането на газопровода.
Новият газопровод Турски поток с капацитет 63 000 милиона кубични метра годишно, ще замени Южен поток, който минава през територията на България. Проектът Южен поток, който имаше за цел да замени до две трети от газа, който в момента Русия транспортира през Украйна, бе спрян от руския президент Владимир Путин, на 1 декември заради противопоставянето от страна на Европейския съюз.

Станете почитател на Класа