5-те най-смъртоносни самолета на ВВС на Русия

Въпреки, че ВВС на Русия не е толкова силна, колкото тази на Съветския съюз, все пак си остава една от най-големите и смъртоносните в света. Ето петте най-смъртоносни самолета.
Су-35. Най-смъртоносният представител на платформата Flanker има потенциал да победи най-добрият самолет от този тип на САЩ F-22 Raptor. Су-35 е многоцелеви изтребител с изключителна маневреност и модерно въоръжение. В момента, в руските ВВС оперират 34 такива самолета, а още десет са в процес на производство.
Tu-22M. Свръхзвуковият стратегически бомбардировач Ту-22М е един от "убийците" от Студената война. Около 90 единици все още са в експлоатация в руските ВВС и 50 други във военноморскиото въздухоплаване. В допълнение към ролята си на морски патрул, той е и разузнавателен бомбардировач. В предполагаем конфликт между Русия и кой да е враг, Tu-22M ще представлява сериозна опасност.
МиГ-31. Прехващачите МиГ-31 (Foxhound, според класификацията на НАТО), със свръхзвукова скорост могат да покриват голямо въздушно пространство и да отразяват врагове по периферните райони на Русия и Арктика. Русия планира да ги премахне и в момента им разработва заместник.
Ту-95. (Мечката, според класификацията на НАТО) е разработен през 50-те години на миналия век като стратегически бомбардировач, но с течение на времето претърпя няколко изменения и има голям обхват като морски патрул и ядрено "присъствие". Около 58 въздухоплавателни средства все още е в услуга на руските ВВС, а други 24 бяха променени като самолети анти-подводници (Tu-142).
Су-25 (Frogfoot, според НАТО), нападателен самолет и въздушна подкрепа, е проектиран да атакува наземни войски и да участва във въоръжени конфликти по света. 200 единици в момента оперират в руските ВВС.

Станете почитател на Класа