Полша гневнa от коментар за Холокоста на Джеймс Коми от ФБР

Полша е повикала посланика на САЩ и поискала извинение за коментари относно Холокоста от директора във ФБР Джеймс Коми.
Външното министерство заяви, че г-н Коми е написал в статия във Washington Post, че поляци са били съучастници на нацистите. Той казва: "В съзнанието си, убийците и съучастниците на Германия и на Полша, и на Унгария...не са направи нещо зло."
След скандала, посланникът на САЩ Стивън Мул даде да се разбере, че САЩ са убедени " само нацистка Германия " е отговорна за събитията.
Шест милиона полски граждани са били убити от нацистите по време на Втората световна война, като половината от са били евреи.
Президентът Бронислав Коморовски заяви пред полската телевизия, че коментарите са "обида за хиляди поляци, които са помогнали на евреите. За тези, които не са в състояние да представят историческата истина по честен начин, искам да кажа, че Полша не е извършител, а жертва на Втората световна война Аз ще очаквам пълни исторически знания от длъжностните лица, които говорят по този въпрос. "
Посланик Мул заяви: "Аз изясних - становището, че Полша по някакъв начин е отговорна за Холокоста не е позиция на Съединените щати. Само нацистка Германия носи отговорност."

Станете почитател на Класа