"Руският мегапроект за връзката между Европа и Азия ще прекрои икономическия свят"

Нова транспортна връзка между Азия и Европа през Русия ще създаде милиони работни места и ще намали със 75% времето за пътуване между двете пространства. Този руски мега проект се очаква да промени глобалната икономическа карта и извежда на ново равнище икономическите връзки между Русия и Азия.
Мегапроекта Трансевроазиатски пояс на развитие (ТЕПР), който се разработва от руските железници (РЖД), е планиран да започне от Атлантическия океан и да завърши в Тихия океан (през Сибир и руския Далечен изток). Той има за цел да създаде най-малко 20 милиона нови работни места в Русия през следващите две десетилетия.
С минимална цена около 20 милиарда долара, проектът ще прекрои глобалната икономика. "В крайна сметка, проектът ще промени световната икономическа карта, защото Русия може да предостави нова фаза за бизнес между Азия и Европа. Ще има възможност за избор или на морски маршрут, или на Транссибирски или така наречения" наземен мост Китай " през Казахстан, " каза Иао Охаши, съветник на Асоциацията на индустриални паркове за Япония и Азиатско-тихоокеанския регион. "Проектът ще включва мрежа от железопътни линии, магистрали и други методи за транспортиране, като авиация, речен транспорт и други средства, представляващи единна система, създаваща синергии," каза той.
Руслан Гринберг, директор на Икономическия институт на Руската академия на науките, заяви, че търговията между Европа и Азия ще се увеличи най-малко с 50%, а реалното време за транспорртиране ще бъде намалено от сегашните 45 на 13 дни. В допълнение се посочва, че "дори да не бъде поискан, ние се нуждаем от проекта за създаване на работни места и по-голям мултиплициращ ефект. Единица инвестирани средства, ще създава най-малко единица и половина".
Има два стратегически аспекта в този проект. "Първият е транзитен коридор между Европа и Източна Азия, оборудван с всички съвременни функции и интелигентна технология. Вторият е създаването и развитието на мрежа от индустриални икономически коридори на територията на Руската федерация", каза Охаши, като добави "ако Русия внедри проекта успешно, вероятно ще получи темп на икономически растеж от 6-7 процента до две години."

Станете почитател на Класа