Иракският премиер предупреждава ИД може да стане неудържима

Град на Рамади e "на ръба на падането", казва съветник на иракското правителство Иракските сили за сигурност и племенни бойци са в Рамади, на 115 km на запад от Багдад.
Бойците на ИД са започнали офанзива, насочена към завземане на столицата на централната провинция на Ирак Анбар. Министър-председателят на страната предупреди, че ако не бъдат спряни, бунтовниците могат да станат неудържими.
Напредването към град Рамади е най-сериозната кампания на ИД, откакто иракските сили си върнаха град Тикрит.
Говорейки във Вашингтон, иракският премиер, Хайдер Ал-Абади, каза че офанзивата показва нарастващата заплаха от бойцитне на ИД. Той каза, че групата "набира млади хора, не само в Ирак, но в целия свят - подчертавам – в целия свят".
Иракският премиер, който през последните дни се срещна с президента на САЩ Барак Обама, Джо Байдън и лидери в Конгреса, каза че въздушните удари на водената от САЩ коалиция биха били "жизненоважни" за по-широката мисия срещу ИД. Повторното превземане на Тикрит, заяви той, предлага "модел за това как останалата част на Ирак може да бъде освободена".
Но падането на Рамади също би било основно символично поражение за Ирак. В области, завзети около града, бунтовниците са екзекутирани стотици племенни жители, принадлежащи на сунитското движение Awakening, с основна роля в изтласкването на джихадисти от провинцията с подкрепата на Съединените щати.
ИД атакува града на четири фронта, воюва в партизански стил по улиците, което ограничава възможността въздушните удари да спрат настъплението.

Станете почитател на Класа