Обама: Законите на световната икономика трябва да ги пишат САЩ, а не Китай

Законите на световната икономика трябва да ги пишат САЩ, а не Китай, заяви президентът Барак Обама в специално послание до конгреса, където се разглежда въпросът за предоставяне на Белия дом пълномощия за подписване на търговско споразумение за Транс-тихоокеанско партньорство. Информацията е на "Вашингтон пост".
Двете партии в конгреса по-рано са внесли законопроект за предоставяне на президента на специални търговски пълномощия (fast track). Ако той бъде приет, администрацията на САЩ може да сключва търговски споразумения, които конгресът ще може да приема или отклонява, без да внася поправки. Белият дом разчита да използва тези пълномощия за отстранява търговски бариери между тихоокеанските страни, на които се пада 40% от международната икономика и една трета от световната търговия.

„Когато 95% от нашите потенциални купувачи живеят зад границата, ние трябва да сме уверени, че ние пишем правилата за глобалната икономика, а не страни като Китай", казва президентът.

„Нашият експорт поддържа 11 милиона работни места и ние знаем, че компаниите-износителки плащат по-високи заплати от останалите. Сега ние имаме възможност да открием още повече нови пазари за стоки и услуги, които се опират на три думи, предизвикващи чувство за гордост - Made in USA", се казва в посланието на Обама.

По думите на президента, законопроектът ще позволи на САЩ да създадат нови правила в търговията, които ще позволят „да се избягнат грешките на миналото, да се възползваме от новите възможности и да се придържаме към нашите ценности". Обама дал да се разбере, че ще подпише само такъв документ, който ще помогне на обикновените американци да вървят напред".

Реализацията на Транс-Тихоокеанското сътрудничество е един от основните пунктове във външнотърговския план на администрацията на Обама. Споразумението предвижда почти пълна отмяна на митническите такси между страните-участнички. Отначало договор за Транс-Тихоокеанско партньорство сключиха Чили, Нова Зеландия, Бруней и Сингапур. По-късно към преговорите се присъединиха САЩ и други тихоокеански страни от двете Америки, Австралия, Япония и други страни от региона.

Станете почитател на Класа