Наследничка на Нина Ричи осъдена във Франция за укриване на данъци с помощта на HSBC

Парижки съд осъди Арлет Ричи на три години затвор, за "потвърдено желание да крие пари за повече от 20 години ". Тя е първата от около 50 заможни френски граждани разследвани от съда по обвинение в превеждане на пари в Швейцария, за избягване плащането на данъци. Наследничката на парфюмената династия Nina Ricci е била осъдена в понеделник за укриване пари от френската данъчна система с помощта на HSBC. Тя бе глобена също с € 1 милион .
Съдиите разпоредиха изземване на къща в Париж и на имот в Корсика с обща стойност € 4 милиона, прехвърлени на семейни тръстове в предполагаем опит за избягване на финансови санкции.
"Сериозността на фактите са изключителна заплаха за обществения ред и републиканския пакт," заявява решението и се разглежда като важен прецедент за още 50 други случаи на предполагаеми данъчни измами с участието на HSBC във Франция.
Решението идва само пет дни след HSBC Holdings бе официално обвинен за съучастие в данъчните измами и незаконни продажби между 2006 г. и 2007 г., а банката бе осъдена да внесе € 1 млрд обезпечение. Клонът на банката в Женева е обвинен, че е укрил около € 5 млрд на почти 9000 заможни френски клиенти.
Nina Ricci, чието истинско име е Мария Аделаида Ниелли, е италианка по рождение, дизайнер на дрехи, която се установява във Франция на възраст 12 през 1895 г. Умира през 1970 г. Нейният син Робърт, баща на Арлет Ричи, разработва парфюмерийната дейност на дружеството и издигна на международния профил на фирмата. Арлет Ричи наследи богатството си след смъртта му през 1988 година.

Станете почитател на Класа