Ще изправят ли САЩ срещу Китай в киберпространството?

Въпреки че " сътрудничеството Китай-САЩ в областта на сигурността на киберпространството е обща цел", според авторите все още има много пречки, които трябва да бъдат преодолени.
Анализиране на въпроса за сигурността в кибернетичното пространство в контекста на отношенията между Китай и САЩ, специалистите Джон Линдзи и Дерек Реверън, в статията си публикувана в The National Interest, казват че "САЩ и Китай имат много повечеда спечелят, отколкото да загубят чрез цифровата взаимозависимост".
Въпреки това, те често се обвиняват взаимно за злоупотреби, напомнят авторите, като добавят, че "спорове за шпионаж и управление на Интернет създават напрежение, които изискват активно управление за да се ограничи въздействието им върху дипломатическите отношения. Всяка идея за договор за контрол на кибер оръжия трябва да се съчетава с настоящите тайни кибер дейности и държавните интереси."
Предизвикателството за координирането на международната политика се влошава и от липсата на връзки между публичните и частните участници и в двете страни, посочват специалистите. Националната политика във всяка страна трябва да намери баланс между различните противоречиви цели в контекста на международния пазар и бързото развитие на технологиите, където възможностите за извършване на престъпления в Интернет се появяват по-бързо, отколкото държавните регулатори могат да бъдат адаптирани, за да ги посрещнат.
Двете страни са се опитали да постигнат компромис относно транснационалните престъпни организации и има известен напредък по отношение на съчетаването позициите по интелектуалната собственост . Това е твърде важно за икономическото развитие на Китай както и за политическата стабилност и националната сигурност на САЩ, въпреки че никой не иска да го признае публично," обобщават авторите.

Станете почитател на Класа