Американски фермер прикани нефтодобивници да пият вода, замърсена с фракинг

В изслушване пред Комисията на Небраска за опазване на нефт и газ, местен фермер остави безмълвни привържениците на хидравличното разбиване "фракинг", след като им предложи да пият вода, замърсена от този спорен метод на извличане ,
Във видео публикувано в YouTube, фермерът Джеймс Озбърн визуално обясни опустошенията, които предизвикват отпадъците от фракинг във водоносния хоризонт, като наля в няколко чаши вода, съдържаща " патентована смес" от добавки, използвани за хидравлично разбиване.
Комитетът провеждаше публично изслушване във връзка с предложение на петролна компания да изпрати отпадни води от фракинг от други щати в Небраска, където щели да се изхвърлят в "яма за обезвреждане" в Сиукс. Според доклада, Terex Energy Corp планира да пренася в Небраска за обезвреждане до 10,000 барела дневно отпадъчни води натоварени с химикали.
Озбърн заяви пред комисията, че замърсената вода може да отрови целия щат Небраска в случай на разливи или течове в подпочвените води. Позовавайки се на предишни дискусии, Озбърн посочи замърсената течност : "И така, ще пиете ли тази вода?" Да или не?" попита той. Комисията отговори с напрегната тишина.
Тогава фермерът обясни, че замърсената вода ще прекосява целия щат за три дни и „ със сигурност ще има разливи и течове". След това остави чашите на масата, благодари на комисията и напусна залата , изпратен с аплодисменти.

Станете почитател на Класа