50 на 50 шанс за споразумение по иранската ядрена програма

Вероятността да бъде достигнато споразумение по иранската ядрена програма до края на март е над 50%. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Иран Аббас Аракчи пред Sputnik.
„Не можем да назовем точен процент, но се надяваме, че вероятността е над 50%. Ще видим", каза Аракчи. Той добави, че по време на преговорите в неделя световните сили и Иран ще успеят да се договорят по редица въпроси, касаещи ядрената програма. „Постигнахме известен напредък под формата на нови идеи, но засега решение не сме намерили. Надяваме се, че утре ще успеем да се договорим за тези нови идеи и да решим редица въпроси", добави заместник-министърът.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини по-рано заяви, че световните сили и Иран са максимално близо до сделка за иранската ядрена програма, макар да остават някои въпроси, предаде РИА Новости. „Никога не сме били толкова близо до сделка, колкото през последните седмици. Имаме обаче проблеми, над които трябва да работим за достигане на споразумение, гарантиращо, че Иран не разработва ядрено оръжие, а програмата му е мирна", каза Могерини след пристигането си в Лозана, където се провеждат преговорите.

Станете почитател на Класа