Три фрази, обясняващи обърканата политика на САЩ в Близкия изток

От известно време политиката на САЩ в Близкия изток обърква не само всички граждани, но и експертите в тази област. „Непонятна" е прилагателното, което най-добре определя хаотичната стратегия, следвана от Вашингтон през последните години в региона. Една статия на Майкъл Кели в Business Insider се опитва да хвърли светлина, за да се разбере това, което реално САЩ правят в Близкия изток.
Според автора, "САЩ са хванати в паяжина на постоянно противоречие." От една страна, самолетите на САЩ чрез бомбардиране на сунитските бунтовници подкрепят офанзивата в Ирак, започната от Иран. В същото време, Вашингтон осигурява "целева помощ и логистична подкрепа" на Саудитска Арабия - сунитска страна - срещу бунтовниците - хути, подкрепяни предполагаемо от Иран.
В допълнение, официалната позиция на САЩ е в подкрепа на сунитските бунтовници, борещи се срещу законния президент Башар Асад в Сирия. Въпреки това, политиката на Белия дом е действително съпосочна със сирийския режим, подкрепен от Иран, тъй като и двете страни считат ислямската държава за най-голямата заплаха за целия регион.
Ноа Браунинг, кореспондент Reuters в Израел и Палестина споделя: "Объркани ли сте? Ако сте от про - иранските шиитски милиции в Ирак имате американска подкрепа от въздуха. Ако сте от про -иранските шиитски милиции в Йемен обаче, САЩ помагат да ви бомбардират . Невъзможно е да си представим американско - иранските дипломатически преговори в Швейцария по време на целия този хаос"

Станете почитател на Класа