Лидерът на турските кюрди призовава да се сложи край на конфликта с Турция

Изтърпяващият доживотна присъда лидер на забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) Абдула Йоджалан е призовал поддръжниците си да се свика конгрес за мирно уреждане на кюрдския проблем.
През октомври 2012 г. властите в Турция започнаха преговори с Йоджалан, за уреждане на конфликта, довел до 40 хиляди жертви. Разработена е „пътна карта", където двете страни поемат задължения, насочени към решаване на затегналия се конфликт. Голяма част от набелязаните точки са изпълнени, обаче впоследствие и двете страни не веднъж се обвиняват в неизпълнение на обещанията.

„Аз виждам необходимост да се свика конгрес, за да се определи тактиката и социалната стратегия, съзвучна с духа на новото време. Трябва да сложим край на въоръженото противопоставяне, което членовете на ПКК водят срещу Турската република около 40 години" – се казва обръщението на турския лидер, което е обнародвано на многохиляден митинг по случай празника Навруз в Диарбекир, неофициалната столица на турските кюрди.

За първи път обръщение на Йоджалан е обнародвано по време на празнуването на Навруз през март 2013 г. В него лидерът на ПКК заявява, че „периодът на въоръжената борба завършва, отварят се вратите за демократична политика", ПКК започва етап на извеждане на въоръжените си сили извън Турция".

Станете почитател на Класа