Олигархът Коломойски превзе с въоръжени мъже офиса на „Укртранснафта“

Губернаторът на Днепропетровска област и олигарх Игор Коломойски в компанията на въоръжени мъже пристигна в офиса на „Укртранснафта" в Киев. Това съобщи в профила си във Фейсбук депутатът Сергей Лещенко, позовавайки се на и. д. директор на компанията Юрий Мирошник. По думите на депутата, Коломойски иска да освободи от поста действащия директор на предприятието и да върне управлението на компанията в ръцете на отстранения Александър Лазорко.

 

22


„Замириса на Керосин. По думите на и. д. директор на „Укртранснафта", Коломоейски лично в компанията на въоръжени хора са пристигнали в офиса на държавната компания, за да изгонят от офиса новото ръководство и със сила да върнат на мястото своя мениджър господин Лазорко, който плащаше стотици милиони гривни на Коломойски за отклонени от системата петролни суровини", написа депутатът и отбеляза, че на мястото вече е пристигнал министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин.

Лазорко бе отстранен от управлението на компанията на 19 март 2015 година, а неговите пълномощия бяха дадени на Юрий Мирошник. Владимир Демчишин поясни, че даденото решение е било взето във връзка с получена информация за съмнителни разходи за съхраняване на технологически петрол в мощностите на групата „Приват", собственост на Игор Коломойски. През 2015 година цената на съхраняване на петрола е била надвишена два пъти.

Освен това, още през май 2014 година „Укртранснафта" по собствена инициатива изпомпа от магистралните петролопроводи над 670 000 тона технологичен петрол. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк настоя да бъде заведено дело за незаконното изпомпване на петрол. Главната прокуратура намери нарушения, но така и не откри виновни. Впоследствие делото бе закрито.

Станете почитател на Класа