Европа копира Латинска Америка и иска собствена ALBA

Европа скоро може да има група подобна на ALBA-TCP в Латинска Америка (Договор за търговията на народине на Латинска Америка). Идеята идва от италианското политическо движение Пет Звезди, целящо да се противодейства на хегемонията на германското правителство.
Поддръжниците на проекта "Европейска ALBA" целят създаването на съюз между народите от средиземноморския регион, за да се защитава "свободата, демокрацията и суверенитета на народите". Според лидера на италианските движение Пет звезди Бепе Грило, новият проект може да обедини Италия, Гърция, Испания, Португалия и дори Франция.
По време на конференцията " ALBA на нова Европа", проведена в Камарата на депутатите на Италия, участниците на събитието заявиха, че се избегне Европейската "меркантилни логика" ще бъде "трудно, но необходимо". От друга страна, привържениците на идеята признаха, че опитът на Венецуела, Боливия, Никарагуа, Еквадор и Куба е била вдъхновение за тях.
Професорът по политическа икономия Хоакин Ариола подчертава, че в Европа се появяват все повече групи "които смятат, че еврото е лош проект, вреден за народите от Средиземноморския крайбрежие и планират излизане от еврозоната . Но не е достатъчно, за да се напусне еврозоната, ако няма алтернатива. В този смисъл е важно, че за първи път политическа група със значително представителство представя алтернатива, различна от интеграцията в ЕС и еврозоната". Той вярва, че 28-те държави-членки на Европейския съюз могат да научат много от сегашните икономически процеси в Латинска Америка.
"Традиционно, европейските страни са имали мощта да учат латиноамериканците. Сега е обратното. Европа трябва да се поучи от положителните аспекти и опита на Латинска Америка, да започне да мисли по различен начин."

Станете почитател на Класа