Ремонт на екологичното законодателство в Китай

Китай започна ударно правна реформа през януари със засилване санкциите за замърсяване на околната среда и даване възможност на повече групи ищци да съдят замърсителите. Китайците веднага се втурнаха да тестват новите закони и да подават стотици жалби и искове. Досега поне една жалба е довела до незабавно действие, когато властите в източната провинция Шандонг са затвориле въглищната пещ на фабрика за гума, тормозеща околността.
В страна, където служителите често действат над закона, като умишлено пренебрегват цели регламенти, много китайци, свикнали с пренебрежението към околната среда , се убеждават, че реформите изглежда действат. Екологични групи също са подали шест съдебни иска, приети от китайските съдилища, в сравнение със само един за същия период на миналата година. Приятели на природата са създали специален фонд за подпомагане на други групи при подаването на искове. "Законът внесе предвидимост в процеса, докатото преди нямаше сигурност какво можем да направим. Ние планираме да решим повече случаи и помагаме на другите екологични групи за същото" казва изтъкнат природозащитник.
През последните три десетилетия, китайските лидери са давали приоритет на икономическото развитие над екологичната защита - и небето на Китай се изпълни с токсична мъгла, а около 55 процента от подземните води станаха опасни за хуманна употреба.
Обществените притеснения за замърсяване в Китай наскоро бяха подчертани с публикуване онлайн на документа "Под купола", който подробно разглежда здравната и социалнацена на влошаването на околната среда. Той получи стотици милиони гледания само за няколко дни, преди китайските цензори го отстраняват от стрийминг сайтовете.
Китайските лидери декларираха, че работят сериозно за почистване въздуха, водата и почвата на Китай. Те признаха, че замърсяването на страната е не само основен източник на нестабилност в обществото, но също че Китай е най-големият източник на емисии на въглероден диоксид в света. Новият министър на околната среда на Китай, Чен Лижинг, каза, че правителството се ангажира с пълноценни реформи. "Новият закон няма да остане само на хартия. Ние искаме да се превърне в оръжие със стоманени зъби. Сега целта е да се изгради екологична цивилизация."
Законът позволява на властите да налагат глоби за всеки ден замърсяване, а не еднократни глоби. Създава се специален екологичен клон на Върховния народен съд за разглеждане на дела по високите етажи на властта и мрежа от екологични трибунали по-ниските нива.

Станете почитател на Класа