Един Фидел Кастро наистина е мъртъв

Информация, че бившият кубински лидер Фидел Кастро е мъртъв, беше пусната от вестник „Диарио Лас Америкас“ - антиправителствено издание, базирано в Маями. Много скоро германски, британски и други медии я препечатаха, а Туитър беше залят от съобщения. Оказа се, че в нея няма нищо вярно. Почти.88-годишният бивш диктатор не се е появявал пред хора от една година насам. Той остава разделяща фигура за кубинците в родината и в изгнание. Смъртта му би разпалила дебата за това дали Кастро е спасител на Куба или е я е обрекъл на мизерия и нещастие. Туитър пък е едно добро място за подобен спор. 

„За нещастие, слухът се оказа неверен“, пише малко невъзпитано „Форейн полиси“. Въпреки това се наложи правителството да организира нарочна пресконференция, на която да опровергае информацията.

Корените на мълвата не са съвсем ясни. Според едно предположение, кубинците в Маями нарочно са пуснали кьорфишека, за да накарат правителството най-накрая да обясни какво е здравословното състояние на Кастро.

Има и друга вероятност. Преди няколко дни 41-годишният син на главния опозиционен лидер в Кения Райла Одинга беше намерен мъртъв близо до дома си в Найроби. Името му е Фидел Кастро Одинга. 



Лидерът на кубинската революция още през 90-те години на миналия век в интервю за чуждестранната преса заяви, че той е „погребван“ толкова много пъти, че когато „наистина умре“, никой няма да повярва. Синът на лидера на Куба Раул Кастро и племенник на Фидел – Алехандро Кастро Еспин опроверга информацията за кончината на лидера на кубинската революция. Той заяви, че се е виждал преди два дни с Фидел и той „се е чувствал добре“.

Алехандро Кастро, който в момента се намира в Гърция, заяви, че се е видял с лидера, преди да отпътува от острова, и че „не трябва да се дава значение“ на слуховете за здравето на Фидел, съобщава аржентинската агенция Telam. 

Станете почитател на Класа